به گزارش روابط عمومی پارک علم و فناوری  استان قم، ارائه دهندگان نشست وبیناری «حکمرانی فناوری و تغییر الگوی توسعه  اقتصادی»، ایجاد حکمرانی فناوری مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان را تنها با  اتکا بر ساخت الگوی اقتصاد اسلامی و توجه به توسعه پایدار درون زا و بومی  امکان پذیر دانستند.
در نشست  وبیناری« حکمرانی فناوری و تغییر الگوی توسعه اقتصادی » که از سلسله نشست  های تخصصی چهارمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی حکمرانی متعالی  به  میزبانی و مدیریت پارک علم و فناوری استان قم برگزار شد، حجت الاسلام و  المسلمین دکتر فراهانی فرد، رئیس ستاد همکاری حوزه های علمیه با وزارت  اقتصاد و دارایی، دکتر علی سعیدی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه قم و  دکتر مجتبی غفاری استاد اقتصاد اسلامی ارایه سخنرانی کردند و دبیری این  نشست بر عهده دکتر خیراله رهسپارفرد، رئیس پارک علم و فناوری استان قم بود.
دکتر  رهسپار فرد با اشاره به فرمایش های مقام معظم رهبری در حوزه سبک حکمرانی  اسلامی گفت: مردمی بودن، برخورداری از نگاه دینی و اعتقادی، پرهیز از زندگی  اشرافی و اسراف گرایی و توجه به مبانی معرفتی از جمله پیشران های سبک  حکمرانی اسلامی است.
لزوم توجه به ظرفیت ها و نیازهای زیست بوم فناوری و نوآوری در حکمرانی متعالی
رئیس  پارک علم و فناوری استان قم با بیان اینکه از سال ۲۰۰۶ میلادی اقتصاد جهان  از رویکرد صنعتی به نگاه فناورانه سوق پیدا کرده است گفت: در شرایط کنونی  جهان از رویکرد فناور محور به سمت نوآور محور در حال حرکت است و نظام  نوآوری پیشران تعیین کننده نظام اقتصادی جهان است.
دبیر  نشست حکمرانی فناوری و تغییر الگوی توسعه اقتصادی با تاکید براینکه نظام  نوآوری و فناوری، مولفه های حکمرانی فناوری تعیین می کند گفت: مساله  حکمرانی شامل سه عنصر علم، فناوری و تجاری سازی است و بر همین اساس باید  الگوهای توسعه اقتصادی شکل بگیرد.
رهسپار  فرد با معرفی رویکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حوزه حکمرانی  فناوری ادامه داد: ارتقاء رویه های دانشی مرتبط با توسعه صادرات، شبکه سازی  اقتصاد دانش محور، تنوع بازیگران، تنظیم مقررات تنظیم گری، تولید محصولات  دانشی با پیچیدگی بالا، ارتقا عرضه و تسهیل گری در حوزه مبادلات از جمله  مواردی است که باید در پیشرانی نظام اقتصادی کشور و مباحث حکمرانی فناوری  مورد توجه قرار گیرد.
وی برآیند  تغییر الگوی اقتصادی را ایجاد و توسعه اقتصاد دیجیتال معرفی کرد و گفت: در  چرخه اقتصادی مبتنی بر حکمرانی فناوری باید بتوان مشاغل آتی مورد نیاز  جامعه را پیش بینی و رصد کرد.
رهسپارفرد  در پایان با تاکید بر اینکه زیست بوم فناوری و نوآوری استان برای ایجاد  حکمرانی متعالی مبتنی بر فناوری تلاش می کند گفت: معتقدم باید برای دست  یابی به حکمرانی متعالی به طراحی الگوی جامع و مبتنی بر ارزش های اسلامی  نیاز داریم و در واقع باید الگوی پیشرفته و متعالی جامعه ما براساس الگوی  اقتصاد اسلامی باشد.

توجه به مولفه های اقتصاد مقاومتی ضامن احیای نظام اقتصادی کشور است


 در بخش دیگری از این نشست معاون پژوهش و  فناوری دانشگاه قم با توجه به موضوع محوری نشست، به تشریح مفاهیم مختلف  توسعه در علم اقتصاد پرداخت و گفت: یکی از اقتصاددانان برجسته دنیا توسعه  را افزایش توانمندی ها و بهبود استحقاق ها تعریف می کند و برخی نیز توسعه  را فرایند پیچیده، ترکیبی و چند وجهی تلقی می کنند که دارای مسیرهای  ناهموار در دست یابی به اهداف است.
حجت  الاسلام والمسلمین دکتر سعید فراهانی فرد با بیان اینکه در سال های اخیر  در ایران کلمه «پیشرفت» جایگزین توسعه شده است گفت: در کشور ما برای اینکه  از مفهوم غربی توسعه استفاده نکنند، کلمه پیشرفت را جایگزین آن کردند تا  جنبه ارزشی و معنوی نیز پیدا کند و در ادامه به مرور مولفه الگوی اسلامی  پیشرفت جانشین مفهوم غربی توسعه شد.
وی  توسعه را عامل دست یابی به رشد و در نتیجه عامل افزایش تولید ناخالص ملی  قلمداد کرد و گفت: بسیاری از کشورهای جهان سوم برای دوری از مدل توسعه  کشورهای پیشرفته به دنبال بومی سازی الگوهای توسعه بوده اند و متعاقب آن  الگوهایی مانند توسعه درون زا و برون زا شکل گرفته است.
رئیس  ستاد همکاری حوزه علمیه با وزارت اقتصاد و دارایی با بیان اینکه توجه به  توسعه درون زا یکی از مولفه های اقتصاد ایران اسلامی شده است گفت: براساس  همین توسعه است که الگوی اقتصاد مقاومتی متکی بر امکانات و ظرفیت های بومی و  داخلی که اتفاقا مد نظر مقام معظم رهبری نیز هست، شکل گرفت.
وی  با بیان اینکه در سال های گذشته ملاک رشد و توسعه اقتصادی مصرف بی رویه  منابع بویژه منابع پایان پذیر بوده است گفت: این رویه به دلیل اینکه در  نهایت به اتمام منابع زیستی و فسیلی جهان می انجامد فاقد عنصرعدالت بین  نسلی است و مضاف بر اینکه دچار چالش زیست محیطی هم خواهیم شد و این نتایج  با هدف غایی توسعه که تامین آسایش و رفاه مردم است، هیچ سازگاری ندارد.
معاون  پژوهش و فناوری دانشگاه قم با اشاره به نظر مقام معظم رهبری در خصوص هزینه  کرد درآمد حاصل از منابع پایان پذیر برای توسعه منابع تجدید پذیر گفت:  لازم است به فکر آن روزی باشیم که منابعی مانند سوخت فسیلی یا تمام می شود و  یا کاربردی ندارد. البته الان باید با فروش این منابع، زیرساخت های منابع  تجدید پذیری مانند منابع زیستی و طبیعی را توسعه دهیم.
حجت  الاسلام فراهانی فرد با اشاره به دیگر عناوین مطرح شده در توسعه اقتصادی،  به تشریح مفهوم توسعه پایدار پرداخت و گفت: توسعه پایدار می تواند ارتباط  میان فناوری و توسعه اقتصادی را فراهم کند.
وی  با تاکید براینکه توسعه پایدار در سایه الگوی اقتصادی دانش بنیان امکان  پذیر می شود گفت: اگر کشور ما از سال های گذشته متکی بر ظرفیت و امکانات  داخلی بود دچار این همه بحران های ریز و درشت اقتصادی نبودیم.

برخورداری از الگوی پیشرفت اقتصاد اسلامی زیرساخت حکمرانی متعالی است
این  استاد حوزه اقتصاد اسلامی با بیان اینکه باید اقتصاد کشور مانند  دستاوردهای نظامی ما آنقدر قوی و بازدارنده باشد که هیچ تحریم و تهدیدی روی  آن موثر نباشد گفت: وقتی اقتصاد بتواند با استفاده از مولفه های توسعه  پایدار، خود را مبتنی و متکی بر دانش و فناوری کند، در نهایت می تواند به  عناصر متعالی حکمرانی دست یابد.

یکی  دیگر از سخنرانان و ارائه دهندگان این نشست،عضو هیئت علمی دانشگاه قم بود  که ماهیت های مختلف فناوری را تبیین کرد و گفت: در حال حاضر می توان فناوری  را در وجوه مختلفی مانند کارکردی، دانش فنی، سیستم تولید و کاربرد و یا  براساس نهاد مستقل بررسی و تشریح کرد.
دکتر  علی سعیدی با بیان اینکه باید فناوری را در چارچوب عدالت اقتصادی و عدالت  اجتماعی مورد بررسی قرار داد گفت: برای اینکه بتوانیم به یک فناوری مورد  هدف حکمرانی متعالی در جامعه دست پیدا کنیم باید فناوری ها را به دو دسته  نور بنیان و نار بنیان تقسیم کنیم .
معاون  فرهنگی و اجتماعی دانشگاه قم به تشریح فناوری های نور بنیان و نار بنیان  پرداخت و گفت: فناوری نور بنیان برخلاف فناوری نار بنیان مبتنی بر حق، حیات  بخش، متوازن گرا،پایدار و باقی، با برکت و مولد و مومن است.
 سعیدی  با طرح نظریه پیشرفت عدالت ولایی بر پایه توازن امکانی و حقوقی ادامه داد:  در توازن حقوقی نظام هایی مانند فناوری مطلوب، فناوری حقوقی، تصمیم گیری و  اجرا و نظام مسائل فناوری مطرح می شود.
 در  بخش سوم این نشست، دکتر مجتبی غفاری با اشاره به پارامترهایی مانند  فناوری، تغییر، الگو و توسعه اقتصادی گفت: لازم است هریک از این مولفه ها  مطابق با حکمرانی متعالی تعریف و از آن مهمتر نسبت هریک از آنها با یکدیگر  تبیین شود.
جهاد تبیین، مطالبه گری و تلاش جهادگونه منجر به توسعه اقتصاد دانش بنیان می شود
این  استاد اقتصاد اسلامی دانشگاه قم با طرح این مطلب که پایه حکمرانی  برخورداری از آمار و اطلاعات است گفت: در این صورت است که می توان گفت که  فناوری محور توسعه و تحول حکمرانی خواهد شد.
وی  با بیان اینکه در حال حاضر هوش مصنوعی یکی از ارکان حکمرانی فناوری است  گفت: عوامل تولید دارای ۸ مولفه است که فناوری یکی از اصلی ترین آنها است و  روی مولفه های دیگر تاثیر معناداری دارد.
غفاری  در پاسخ به این سوال که چرا با وجود پیشرفت های شگرف فناوری در عرصه  اقتصادی نارضایتی وجود دارد گفت: متاسفانه کشور ما جز ۵ کشوری در دنیاست که  تورم مستمر بالای ۳۰ درصد دارد و این مساله دست پخت جریان تفکری غلط است  که صاحب سیاستگذاری و تصمیم سازی هستند و دستورالعمل های نادرست بسیاری را  ساخته و به کشور تحمیل می کنند.
وی  با اشاره به جریان نامتعارفی که قصد دارد به بهانه کوچک سازی دولت  اختیارات و قدرت دستگاه های اجرای را تحت الشعاع قرار دهد گفت: وقتی دولت  قدرت اجرایی نداشته باشد در مقابل انواع و اقسام مشکلات اقتصادی و فرهنگی و  اجتماعی که پیش می آید به دلیل واگذاری اختیارات توانایی برخورد و بازسازی  ندارد.
غفاری مهمترین عنصر  حکمرانی را برخورداری از الگوی مناسب قلمداد کرد و گفت: برای بهبود وضعیت  موجود باید از سه زنجیره سلسله وار جهاد تبیین و مطالبه گری و در نهایت  جهاد و تلاش برای دست یابی به توسعه اقتصاد دانش بنیان بهره مند شد.
گفتنی  است از مجموع نشست های تخصصی چهارمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی  حکمرانی متعالی، پارک علم و فناوری استان قم میزبان جلسه موضوع تخصصی  «حکمرانی فناوری و تغییر الگوی توسعه اقتصادی» بود و دکتر قریشی، معاون  توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار، مهندس رمضانخانی مدیرکل برنامه ریزی  استانداری و مهندس غلامپور مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان قم از  مهمانان ویژه وبیناری این نشست بودند.